Her Last Journey

Danas se navršava tačno stotinu godina od velike tragedije s početka dvadesetog veka, stradanja Titanika na svom prvom i poslednjem putovanju. Neću pisati o žrtvama i drugim gubicima, sve je već odavno rečeno.
Ono što je meni fascinantno je epoha, taj egzotični glamur i bogatstvo detalja. U mislima čujem zveket čaša pri nazdravljanju, zvonak smeh raspoloženih putnika, šuštanje podsuknji i trupkanje potpetica.
Taj period (od kraja 19. veka do Prvog svetskog rata) poznat je La Belle Epoque i karakterišu ga prefinjena lepota, ženska silueta u obliku latiničnog slova S (sa naglašenim grudima i kukovima, što se postizalo pomoću korseta), bogato ukrašene haljine, istaknut struk, ukosnice i igle za šešire, suncobrani i dugačke damske rukavice.
Najuticajniji kreatori bili su Francuz Žak Duse i Španac Marijano Fortuni di Madraso.
Nisam nikakav modni stručnjak niti želim da kopiram tesktove s drugih sajtova, već da jednostavno uživam u predivnim haljinama, nakitu i ostalim modnim dodacima i podsetim se kako je izgledalo biti dama te 1912. godine.
        Skirts rose from floor length to well above the ankle
Genuine golden wristwatch from Titanic






A pair of French open armchairs
Titanic grand staircase replica
Beautifully embellished gown in burgundy
Jeweled hat pins



Turbans and other oriental elements -  style inspired by Nikolai Rimsky Korsakov's ballet Scheherazade
Dance scene from James Cameron film

The bow of the wrecked ship
 Muzeji posvećeni Titaniku nalaze se s obe strane Atlantika: u Belfastu, Engleskoj, SAD, Kanadi.

Коментари

  1. Prelepo je, ne mogu da verujem koliko su ljudi tada obraćali pažnje na detalje, i sve je bilo tako elegatno, prefinjeno, raskošno...

    ОдговориИзбриши

Постави коментар